15 rujna, 2023

NOVI TUDOR PELAGOS FXD

New Tudor Pelagos FXD - Mamic 1970

Novi Pelagos FXD odaje počast desetljećima TUDOR satovima na zapešćima ronilaca američke mornarice. Zajedno s fiksnim trakama za remen, kućištem u titanu, manufakturnim kalibrom visokih performansi i jednosmjernim rotirajućim prstenom za proteklo vrijeme, dolazi kao ultimativni moderni “Milsub”.

PELAGOS FXD

Još sredinom 50-ih, TUDOR ronilački satovi su testirani i ocjenjivani od strane brojnih jedinica unutar američke mornarice, a do 1958. mornarica ih je službeno prihvatila i kupila u svrhu izdavanja roniocima koji djeluju u raznim jedinicama . Ovaj model Pelagos FXD duhovni je nasljednik tih satova. Nomenklatura upućuje na pozadinu sata, a FXD se odnosi na nevjerojatno robusne FIXeD trake za remen na kućištu. Model predstavlja moderan, visokoučinkovit i robustan izgled slavnog “Milsuba” (skraćeno od Military Submariner) od prošlih godina. Vizualno, najviše je u skladu s referencom 7016 TUDOR Oyster Prince Submariner iz kasnih 60-ih; uključuje elemente iz američkih vojnih specifikacija za ronilačke satove, kao što su fiksne opružne poluge, kao i detalje inspirirane drugim generacijama izdanih TUDOR-a, poput šiljastih krunskih štitnika koji se obično nalaze na ranim TUDOR podmorničarima.

Model predstavlja moderan, visokoučinkovit i robustan izgled slavnog “Milsuba” (skraćeno od Military Submariner) od prošlih godina.
TUDOR Pelagos FXD Ref. M25717N-0001, ©TUDOR

TUDOR I AMERIČKA MORNARICA

Američka mornarica izdavala je TUDOR ronilačke satove desetljećima počevši od kasnijih godina 50-ih. Poznato je da su satove koristili timovi SEAL-a od njihovog puštanja u pogon 1962. pa sve do kasnih 80-ih. Ovi robusni instrumenti također su služili mornarima u svim vrstama podvodnih uloga, uključujući UDT, Seabees i instruktore mornaričke škole ronjenja. Izdani TUDOR podmorničari igrali su ulogu u podučavanju osnova ronjenja u Underwater Swimmers School, pa sve do pomoći u podvodnom održavanju podmornica u podmorničkim bazama u SAD-u i inozemstvu. Izdani satovi TUDOR također su igrali ulogu u pionirskim inovativnim podvodnim tehnologijama ispod površine oceana diljem svijeta.

Tijekom desetljeća, TUDOR je podržavao američku mornaricu kao dobavljač izdanih satova. U “Prvom izdanju” Priručnika podvodnog tima za uništavanje iz 1965., TUDOR Oyster Prince Submariner ref. 7928 je prikazan pored paragrafa “Ronilački sat”. Priručnik je bio bitan dio literature za nove operatere dok su proučavali operativne procedure UDT-a. Kasnije, 1973., ronilački priručnik američke mornarice navodi TUDOR Oyster Prince Submariner reference 7016 i 7021 kao ronilačke satove “odobrene od mornarice”. Godine 1974. uveden je sustav National Stock Number za praćenje sustava opskrbe američkog Ministarstva obrane. Od 1978., pod šifrom 6645-01-068-1088, časnik za opskrbu mogao je kupiti i izdati TUDOR Oyster Prince Submariner referencu 9411, ili kasnije 76100, odobrenom mornaru ili operateru kojem je potreban pouzdan ronilački sat odobren od strane mornarice. Ovaj specifični unos u katalogu ponude povučen je iz upotrebe tek 2004.

Izdani TUDOR podmorničari igrali su ulogu u podučavanju osnova ronjenja u Underwater Swimmers School, pa sve do pomoći u podvodnom održavanju podmornica u podmorničkim bazama u SAD-u i inozemstvu
Prvo izdanje priručnika “Underwater Demolition”, ©TUDOR

JEDINSTVEN SKUP SPECIFIKACIJA

U početku razvijen u suradnji s aktivnim borbenim plivačima, kućište modela Pelagos FXD temelji se na skupu specifikacija koje su precizne koliko i zahtjevne. Iz tog razloga, uključuje neke funkcionalne značajke koje su jedinstvene u kolekciji TUDOR, kao što su njegove fiksne šipke za remen, koje su izravno strojno ugrađene u glavno tijelo 42 mm kućišta u titanu za povećanu robusnost i pouzdanost. Oblikovani kao produžetak ušica, ključni su za karakterističnu siluetu modela. Još jedna značajka ovog modela je ergonomski je jednosmjeran rotirajući prsten s 60-minutnim keramičkim umetkom ispunjenim luminescentnim materijalom, koji odgovara ISO standardu 6425:2018 za ronilačke satove.

U estetskom smislu, ovaj model Pelagos FXD inspiriran je ronilačkim satovima TUDOR koje je povijesno koristilo osoblje američke mornarice u kasnim 60-im do ranih 80-ih. Crne je boje i ima karakteristične četvrtaste satove i kutne kazaljke, poznate kao “Snowflake”, koje je brend predstavio 1969. kako bi povećalo intenzitet svjetla svojih satova u uvjetima lošeg osvjetljenja. Također ima jednosmjerni rotirajući prsten s pjeskarenim keramičkim umetkom, sa luminiscentnim materijalom. Njegovo 42 mm kučište u titanu vodootporno je do 200 metara i potpuno je satensko-brušeno kako bi se postigao mat efekt koji ograničava refleksiju svjetlosti.

REMEN OD TKANINE U ČISTOM MORNARSKOM STILU

Povijesno gledano, američka mornarica je često imala svoje ronioce koji su svoje TUDOR satove opremili remenom od tkanine, obično jednodijelnim crnim ili zelenim izrađenim od najlona. Dva remena Pelagos FXD nagovještavaju ovaj vojni običaj nošenja satova na remenima umjesto na narukvicama, uz zaokret. Jednodijelni remen od zelene tkanine s crvenom središnjom niti i samohvatajućim sustavom za pričvršćivanje dolazi kao glavna konfiguracija, dok dodatni jednodijelni gumeni remen s crnim reljefnim motivom tkanine donosi svježi suptilan vizualni doja klasičnom izgledu.

Jednodijelni remen od tkanine jedan je od zaštitnih znakova TUDOR-a koji je 2010. postao jedan od prvih urarskih brendova koji ga je ponudio uz svoje satove. Satkana u Francuskoj na Jacquard tkalačkim strojevima iz 19. stoljeća od strane tvrtke Julien Faure u regiji St-Etienne, njegova kvaliteta izrade, robusnost i udobnost na zapešću su jedinstveni. Za model Pelagos FXD, visoko tehničku konstrukciju remena razvili su TUDOR i Julien Faure. Sastoji se od 22 mm šumsko-zelene najlonske vrpce s crvenom središnjom niti, “D” kopče u titanu i sustava za samohvatanje, te se prilagođava različitim veličinama zapešća i vrlo je udoban za nošenje.

TUDOR Pelagos FXD Ref. M25717N-0001, ©TUDOR

MANUFAKTURNI KALIBAR MT5602

Manufakturni kalibar MT5602 koji pokreće model Pelagos FXD prikazuje funkcije sati, minuta i sekundi. Ima završnu obradu tipičnu za TUDOR manufaktruni kalibar: njegov rotor u monobloku od volframa je otvoren i satenski brušen s pjeskarenim detaljima, dok njegovi mostovi i glavna ploča imaju alternativno pjeskarene, polirane površine i laserske ukrase.

Njegova je konstrukcija dizajnirana da osigura robusnost, dugovječnost, pouzdanost i preciznost, kao i njegovu promjenjivu ravnotežu inercije, koju održava čvrsti poprečni most s fiksacijom u dvije točke. Zajedno sa svojom nemagnetskom silikonskom oprugom, Manufakutrni kalibar MT5602 certificiran je kao kronometar od strane Švicarskog službenog instituta za testiranje kronometra (COSC), a njegova izvedba nadilazi standarde koje postavlja ovaj neovisni institut. Zapravo, tamo gdje COSC dopušta prosječnu varijaciju u dnevnom hodu sata između -4 i +6 sekundi u odnosu na apsolutno vrijeme u jednom mehanizmu, TUDOR inzistira na varijaciji između -2 i +4 sekunde u njegovom radu kada potpuno je sastavljen.

Još jedna značajna značajka je da je rezerva snage Manufakturnog kalibra MT5602 “otporna na vikend”; to jest oko 70 sati, što korisniku omogućuje da skine sat u petak navečer i ponovno ga stavi u ponedjeljak ujutro bez potrebe da ga navija.

Manufakturni kalibar MT5602, ©TUDOR

TUDOR JAMSTVO

Od stvaranja brenda od strane Hans Wilsdorf 1926., i u skladu s njegovom vizijom idealnog urarskog proizvoda, TUDOR nikada nije prestao proizvoditi najrobusnije, najizdržljivije, najpouzdanije i najpreciznije satove koji danas postoje. Osnažen ovim iskustvom i uvjeren u vrhunsku kvalitetu svojih satova, posebno onih testiranih na ledenim poljima Grenlanda, TUDOR nudi petogodišnje jamstvo za svoju cjelokupnu kolekciju. Ovo jamstvo ne zahtijeva registraciju sata ili podnošenje na periodične provjere i prenosivo je. TUDOR također preporučuje da se satovi servisiraju otprilike svakih deset godina, ovisno o modelu i opsegu njegove svakodnevne upotrebe.

Tudor katalog

Naručite besplatan primjerak kataloga koji šaljemo na Vašu adresu.

Naručite katalog
Tudor Corner at Mamic 1970

Službeni Tudor distributer

Butik Mamić u Zagrebu ponosan je član svjetske mreže službenih Tudor distributera kojima je dozvoljena prodaja i održavanje satova Tudor. Potvrđujemo autentičnost Vašeg novog Tudor sata i podupiremo petogodišnje međunarodno jamstvo s potrebnim vještinama, tehničkim iskustvom i posebnom opremom.

Otkrijte više i posjetite nas u našem Tudor showroomu u Zagrebu. Naše stručno osoblje rado će Vas voditi kroz raspon Tudor kolekcija kako bismo Vam pomogli pronaći idealan odabir za Vas.

Posjetite nas

Pratite nas