08 travnja, 2019

TUDOR Black Bay P01 Ref. 70150

Tudor Black Bay P01 70150 0001 Mamic 1970 8 Copy

TUDOR predstavlja Black Bay P01, potpuno novi sat po uzoru na legendarni prototip razvijen kasnih 1960-ih i predložen američkoj mornarici, čime su otkrili veo rijetkima poznate povijesti ovog sata.

TUDOR BLACK BAY P01 REF. 70150

Od kasnih 1950-ih, TUDOR je opskrbljivao američku mornaricu ronilačkim satovima, a 1967. započeo je s razvitkom tehničkog modela koji bi zamijenio Oyster Prince Submariner Ref. 7928, koji je bio standardni model tog vremena.

Ovaj novi sat trebao je odgovarati određenim specifikacijama Američke vlade i utjeloviti rezultate najnovijih istraživanja funkcionalnosti i ergonomije koje su proveli inženjeri branda TUDOR. Pokretanje razvojne faze rezultiralo je proizvodnjom prototipova, kao i patentiranjem do sada neviđene funkcije. Ovaj ambiciozan projekt, pod kodnim nazivom “Commando”, nikada nije postao regularnim TUDOR ronilačkim satom, Ref. 7016, koji je zamijenio sat Ref. 7928 TUDOR kataloga, koji je s vremenom prihvatila američka mornarica.

U 2019., TUDOR Black Bay P01 model – koji predstavlja prototip 1 – inspiriran je prototipom koji je razvijen kao dio ove studije i čuvan u TUDOR arhivama, kako bi se naposljetku oživjela njegova jedinstvena estetika i započela proizvodnja nakon 50 godina.

U 2019. TUDOR oživljava jedinstvenu estetiku prototipa “Commando” i započinje proizvodnju Black Bay P01 modela.

Tudor Black Bay P01 Ref. 70150-0001 - Mamic 1970
TUDOR Black Bay P01 Ref. 70150 © TUDOR

DUH PROTOTIPA

Izrađen u suvremeno sportskom duhu istovremeno prihvaćajući princip krunice za navijanje na 4 sata i izraženih krajnjih članaka modela iz 1960-ih, Black Bay P01 odražava istraživačku prirodu projekta, hibrid ronilačkog i navigacijskog sata.

Sistem krajnjih članaka sa šarkom na prototipu tog vremena bio je patentiran 1968. te je pokrivao sistem zaključavanja i rastavljanja prstena kao pomoć prilikom održavanja sata. Black Bay P01 model ne reproducira doslovno ovaj mehanizam, već posuđuje određene značajke omogućavajući stop sistem dvosmjernom rotirajućem prstenu pomoću mobilnog krajnjeg članka na 12 sati.

Black Bay P01 je vodootporan do 200 metara dubine i prikazuje funkcije sati, minuta, sekundi i datuma. Dolazi sa zaobljenim matiranim crnim brojčanikom s premazanim svjetlećim oznakama sati. Poštujući utilitarnu estetiku prototipa koji ga je inspirirao, kućište je u potpunosti satinirano s matiranom završnom obradom.

Black Bay P01 odražava istraživačku prirodu projekta, hibrid ronilačkog i navigacijskog sata.

Commando prototip i Black Bay P01 © TUDOR

MANUFAKTURNI KALIBAR MT5612

Manufakturni kalibar MT5612 koji pokreće Black Bay P01 prikazuje funkcije sati, minuta, sekundi i datuma. Završne postavke tipične su za TUDOR manufakturne kalibre.

Njegov rotor otvorenog tipa satiniran je s pjeskarenim detaljima, dok njegovi mostovi i platine imaju naizmjenično polirano pjeskarene površine i laserske dekoracije. Njegova konstrukcija dizajnirana je kako bi osigurala robusnost, dugovječnost i pouzdanost, dok istovremeno posjeduje inercijski balans, koji se održava kroz čvrsti poprečni most učvršćen u dvije točke. Zahvaljujući ovim kvalitetama, zajedno s nemagnetskom silikonskom ravnotežnom oprugom, kalibar MT5612 certificiran je kao kronometar od strane Službenog švicarskog instituta za testiranje kronometara (COSC).

Također, sa 70-satnom rezervom snage, vlasnik može u petak navečer skinuti sat i ponovno ga staviti u ponedjeljak ujutro bez potrebe za ponovnim namještanjem vremena i navijanjem.

Manufakturni kalibar MT5612 nudi rezervu snage od približno 70 sati.

Tudor Black Bay P01 Manufacture Calibre MT5612 - Mamic 1970
Kalibar MT5612 © TUDOR

HIBRIDNI KOŽNI I GUMENI REMEN

Remen razvijen za model Black Bay P01 ima gumenu bazu s motivom “pahulje” na poleđini i završnu obradu sa smeđom kožnom oblogom. U duhu vremena prototipa, pomični privitci u satiniranom čeliku povezuju remen s kućištem sata.

Black Bay P01 dolazi s motivom “pahulje” na poleđini hibridnog kožnog i gumenog remena.

Tudor Black Bay P01 Snowflake 79150 - Mamic 1970
Motiv pahulje © TUDOR

TUDOR RONILAČKI SAT

Povijest TUDOR ronilačkih satova datira iz 1954., predstavljanjem referentnog broja 7922. Time je započeo prvi dugi niz ronilačkih satova vodootpornih do 100 metara dubine. Ovaj pristupačni robusni sat visokih performansi u potpunosti je izrazio filozofiju “alatnog sata” brenda. Šezdeset godina nakon predstavljanja izvornog 7922, TUDOR neprestano unaprjeđuje ronilačke satove te svaki model stječe jednoglasno priznanje profesionalaca tog područja, uključujući priznanja nekih od najvećih mornarica svijeta.

Šezdeset godina nakon predstavljanja prvog ronilačkog sata, TUDOR neprestano unaprjeđuje nove modele koji jednoglasno stječu priznanja profesionalaca tog područja.

ESENCIJA BLACK BAY SATA

Kao i svi drugi modeli u liniji Black Bay, Black Bay P01 model dolazi s brojčanikom inspiriranim prvim TUDOR ronilačkim satovima proizvedenima 1950-ih. Također usvaja TUDOR kazaljke karakterističnog uglatog oblika, kolekcionarima poznate kao “pahulja”, koje se po prvi puta pojavljuju u TUDOR katalogu 1969. Konačno, velika krunica za navijanje, karakteristična za prve generacije TUDOR ronilačkih satova, također je usvojena na ovom modelu.

Black Bay linija je rezultat kombinacije povijesnih estetskih kodova i suvremenog urarstva. Daleko od toga da bude samo ponovno izdanje klasika, Black Bay linija okuplja preko 60 godina TUDOR ronilačkih satova, ostajući čvrsto usidrena u sadašnjosti. Iako je neo-vintage koncepcije, njihove tehnike proizvodnje, pouzdanosti, robusnosti i kvalitete u skladu su s današnjim najrigoroznijim zahtjevima.

Tudor Black Bay P01 Ref. 70150-0001 - Mamic 1970
TUDOR Black Bay P01 Ref. 70150 © TUDOR

Tudor katalog

Naručite besplatan primjerak kataloga koji šaljemo na Vašu adresu.

Naručite katalog
Tudor Corner at Mamic 1970

Službeni Tudor distributer

Butik Mamić u Zagrebu ponosan je član svjetske mreže službenih Tudor distributera kojima je dozvoljena prodaja i održavanje satova Tudor. Potvrđujemo autentičnost Vašeg novog Tudor sata i podupiremo petogodišnje međunarodno jamstvo s potrebnim vještinama, tehničkim iskustvom i posebnom opremom.

Otkrijte više i posjetite nas u našem Tudor showroomu u Zagrebu. Naše stručno osoblje rado će Vas voditi kroz raspon Tudor kolekcija kako bismo Vam pomogli pronaći idealan odabir za Vas.

Posjetite nas

Pratite nas