09 srpnja, 2020

TUDOR Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”

Tudor Black Bay Fifty-Eight Ref. 79030B - Mamic 1970

Ostajući vjeran svojoj dugoj tradiciji plavih sportskih satova, TUDOR predstavlja “Navy Blue” (“mornarsko plavu”) verziju svog prepoznatljivog modela Black Bay Fifty-Eight.

TUDOR BLACK BAY FIFTY-EIGHT “NAVY BLUE”

Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” dobio je ime po svojoj boji, ali i po godini 1958. u kojoj su predstavljeni prvi ronilački satovi TUDOR , referenca 7924 ili „Big Crown“, vodootporni do 200 metara (660 ft). Među ostalim estetskim nasljeđima ovog povijesnog sata, ovaj model nudi kućište promjera 39 mm u skladu s karakterističnim omjerima 1950-ih. Idealan za vitko zapešće, ljude koji vole kompaktnije satove i ljubitelje vintage stila, Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” nosi dugu tradiciju plavih sportskih satova TUDOR.

Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” dobio je ime po svojoj boji, ali i po godini 1958. u kojoj su predstavljeni prvi ronilački satovi TUDOR.

Tudor Black Bay Fifty-Eight Ref. 79030B - Mamic 1970
Oyster Prince Submariner ‘Marine Nationale’ iz 1977. i Black Bay Fifty-Eight Navy Blue iz 2020. © TUDOR

TUDOR PLAVA

TUDOR je 1969. predstavio ronilački sat s plavim brojčanikom i prstenom. Ostali sportski satovi iz linije ubrzo su prihvatili plavu boju, što je odmah stvorilo trajni estetski znak poznat kao “TUDOR Blue”. Usvojena od strane Francuske mornarice za ronilačke satove TUDOR tijekom 1970-ih, ova je boja postala dio kolektivne mašte. Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” Ref. 79030B slijedi ovu tradiciju s mornarsko plavim brojčanikom i umetkom prstena. Ova boja pojavljuje se i na remenu „soft touch“ koji je izrađen od sintetičkog, taktilnog materijala nalik flanelu.

TUDOR je 1969. predstavio ronilački sat s plavim brojčanikom i prstenom, a Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” slijedi ovu tradiciju s mornarsko plavim brojčanikom i umetkom prstena.

10 GODINA TUDOR TKANIH REMENA

Mornarsko plava dominantna je boja tkanine koja se nudi uz ovaj model. Tkani remen jedan je od prepoznatljivih obilježja tvrtke TUDOR koja je 2010. postala jedna od prvih urarskih brendova koja ih je ponudila uz svoje proizvode.

Izrađen na omčama žakarda iz 19. stoljeća u Francuskoj u tvrtki Julien Faure iz regije St-Etienne, jedinstvene je kvalitete izrade i udobnosti na zapešću. TUDOR i Julien Faure, 150-godišnje obiteljsko poduzeće, slave 10 godina partnerstva koje je započelo neposredno prije predstavljanja Heritage Chrono modela 2010., prvog modela brenda koji dolazi s tkanim remenom kojeg je stvorio zanatlija. Lijepa obljetnica trajne suradnje izgrađene na izvanrednoj stručnosti.

Tkani remen jedan je od prepoznatljivih obilježja tvrtke TUDOR koja je 2010. postala jedna od prvih urarskih brendova koja ih je ponudila uz svoje proizvode.

KALIBAR MT5402

Manufakturni kalibar MT5402, koji oprema Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue”, prikazuje funkcije sati, minuta i sekundi. Ima završnu obradu tipičnu za manufakturne kalibre TUDOR. Njegov rotor iz komada volframa je otvorenog tipa i satiniran s pjeskarenim detaljima, a poprečni mostovi i glavna ploča imaju naizmjenično pjeskarene polirane površine i laserske dekoracije.

Njegova konstrukcija osmišljena je tako da osigurava robusnost, dugovječnost, pouzdanost i preciznost, kao i svoju varijabilnu inercijsku ravnotežu, koju održava čvrst poprečni most s fiksacijom u dvije točke. Zajedno sa svojim ne-magnetskom silikonskom oprugom nemirnice, manufakturni kalibar MT5402 certificirani je kronometar od strane Švicarskog službenog instituta za ispitivanje kronometra (COSC), a njegove performanse nadilaze standarde koje postavlja ovaj neovisni institut. Zapravo, gdje COSC dopušta prosječnu varijaciju dnevne stope kretanja sata između -4 i +6 sekundi u odnosu na apsolutno vrijeme, TUDOR primjenjuje toleranciju od -2 do +4 sekunde u svojoj dnevnoj stopi na potpuno sastavljenom satu.

Još jedna značajna karakteristika je da je rezerva snage manufakturnog kalibra MT5402 „otporna na vikende“; što znači oko 70 sati, koja korisniku omogućuje skidanje sata u petak navečer i ponovno nošenje u ponedjeljak ujutro, bez potrebe za navijanjem i resetiranjem.

Kalibar MT5402 nudi rezervu snage od približno 70 sati.

TUDOR MT5402 - Mamic 1970
Kalibar MT5402 © TUDOR

ESENCIJA BLACK BAY SATA

Kao i svi drugi modeli u liniji Black Bay, Black Bay Fifty-Eight “Navy Blue” model dolazi s brojčanikom inspiriranim prvim TUDOR ronilačkim satovima proizvedenima 1950-ih. Također usvaja TUDOR kazaljke karakterističnog uglatog oblika, kolekcionarima poznate kao “pahulja”, koje se po prvi puta pojavljuju u TUDOR katalogu 1969. Konačno, velika krunica za navijanje, karakteristična za prve generacije TUDOR ronilačkih satova, također je usvojena na ovom modelu.

Black Bay linija je rezultat kombinacije povijesnih estetskih kodova i suvremenog urarstva. Daleko od toga da bude samo ponovno izdanje klasika, Black Bay linija okuplja preko 60 godina TUDOR ronilačkih satova, ostajući čvrsto usidrena u sadašnjosti. Iako je neo-vintage koncepcije, njihove tehnike proizvodnje, pouzdanosti, robusnosti i kvalitete u skladu su s današnjim najrigoroznijim zahtjevima.

Tudor katalog

Naručite besplatan primjerak kataloga koji šaljemo na Vašu adresu.

Naručite katalog

Mamić na Instagramu

Pratite nas