08 srpnja, 2022

Novi TUDOR Ranger

New Tudor watches

Ove godine, kako bi obilježili 70. obljetnicu britanske Sjevernogrenlandske ekspedicije, TUDOR predstavlja model Ranger, sat s alatom koji slavi duh ove odvažne avanture, zajedno s Manufakturnim kalibrom MT5402, kućištem od 39 milimetara i kopčom s brzim sustavom podešavana.

70. GODIŠNICA BRITANSKE SJEVEROGRENLANDSKE EKSPEDICIJE

Bilo je to 8. srpnja 1952. kada je britanska Sjevernogrenlandska ekspedicija napustila Deptford, područje na obalama Temze u Londonu, u dvogodišnju znanstvenu misiju proučavanja ledenih ploča na Grenlandu. Opremljeni potpuno novim modelom Oyster Prince, TUDOR-ovim prvim satom koji je bio automatski i vodootporan, članovi ekspedicije, uglavnom britanski znanstvenici i pomorci, proveli su dubinska glaciološka i seizmička istraživanja na nekoliko lokacija. TUDOR ih je također zamolio da prikupe podatke o performansama za 30 satova Oyster Prince koji bi se nosili u ekstremnim uvjetima. Avanturistički duh ovih pionira istraživanja Arktika slavi najnoviji dodatak liniji Ranger, nudeći pristupačnu kombinaciju vrhunske tehnologije izrade satova i povijesne estetike.

Tudor Oyster Prince
TUDOR Oyster Prince © Tudor Watch

RANGER SAGA

Povijest imena Ranger seže mnogo dalje od britanske Sjevernogrenlandske ekspedicije. Iako TUDOR satovi koje su koristili njegovi članovi od 1952. do 1954. nikada nisu imali ovaj natpis na svojim brojčanicima, kasniji Ranger modeli ovjekovječili su koncept ekspedicionog sata, robusnog, praktičnog i pristupačnog instrumenta, stvorenog u TUDOR-u u to vrijeme.

Porijeklo obitelji TUDOR Ranger seže u 1929. To je bila godina kada je Hans Wilsdorf registrirao ime “Ranger”, tri godine nakon registracije brenda “The TUDOR”. U to vrijeme naziv se nije koristio za izričito označavanje modela, već za dodavanje avanturističkog aspekta određenim satovima u kolekciji TUDOR. Estetika koju danas prepoznajemo kao Ranger pojavila se tek 1960-ih, sa svojim velikim arapskim brojevima, velikodušno obloženim luminescentnim materijalom na 3 (za modele bez datuma), 6, 9 i 12 sati, također kao svoje jedinstveno dizajnirane kazaljke.

Ponuđen u brojnim varijantama tijekom svoje povijesti, primjerci su postojali sa i bez datuma, s automatskim ili ručnim navijanjem i u početku s logotipom TUDOR ruže nakon kojeg je slijedio štit na brojčaniku. Već 1973. napravljena je verzija Rangera s integriranom narukvicom pod nazivom “Ranger II”.

Tudor Oyster Prince and the new Ranger
TUDOR Oyster Prince i novi TUDOR Ranger © Tudor Watch

DUH ALATNOG SATA

Novi model Ranger poštuje estetske standarde uspostavljene tijekom svoje povijesti, posebice njegov brojčanik s arapskim brojevima na 3, 6, 9 i 12 sati, dok uključuje nove vrhunske tehničke elemente, posebice Manufakturni mehanizam visokih performansi i TUDOR “T-fit” kopča sa sustavom brzog podešavanja. Nastavlja se, unutar kolekcije TUDOR, tradicija ekspedicijskih satova, rođena sa satovima Oyster Prince koje su koristili članovi britanske Sjevernogrenlandske ekspedicije. Tradicija robusnog, praktičnog i pristupačnog instrumenta.

Kako bi naglasili ovo funkcionalno nasljeđe, kućište od 39 milimetara i narukvica Rangera su satinirani, stvarajući cjelokupnu mat završnu obradu, u najčišćem duhu “alatnih satova”. Neki su elementi, međutim, polirani kako bi se ojačale linije kućišta, uključujući unutarnji rub prstena. Što se brojčanika tiče, pažljivo oko primijetit će detalj povijesnog utjecaja, oznake sati obojene luminiscentnim materijalom. Bež boje, u savršenom su kontrastu sa zrnatim, mat crnim brojčanikom i odgovaraju tonu TUDOR logotipa i štita. Kazaljke u obliku strelica, zaobljene kazaljke za sate i uglate kazaljke za sekunde, karakteristične su za estetiku modela Ranger, s novim izgledom, vrhom kazaljke za sekunde u bordo boji.

MANUFAKTURNI KALIBAR MT5402

Model Ranger opremljen je Manufakturnim kalibrom MT5402. Njegova je konstrukcija dizajnirana kako bi osigurala robusnost, dugotrajnost, pouzdanost i preciznost zahvaljujući ravnoteži promjenjive inercije, koju na mjestu drži čvrsti poprečni most s dvije točke učvršćenja. Zahvaljujući ovoj vagi i nemagnetskoj silikonskoj balansnoj opruzi, Manufakturni kalibar MT5402 je certificiran kao kronometar od strane Službenog švicarskog instituta za testiranje kronometra (COSC), a njegova izvedba nadilazi standarde koje postavlja ovaj neovisni institut. Zapravo, tamo gdje COSC dopušta prosječnu varijaciju u dnevnom radu sata između -4 i +6 sekundi u odnosu na apsolutno vrijeme u jednom mehanizmu, TUDOR inzistira na varijaciji između -2 i +4 sekunde u njegovom radu kada potpuno je sastavljen.

Još jedna značajna značajka je da je rezerva snage Manufakturni kalibar MT5402 “otporna na vikend”; to jest oko 70 sati, što korisniku omogućuje skidanje sat u petak navečer i ponovno stavljanje u ponedjeljak ujutro bez potrebe ponovnog navijanja.

New Tudor Ranger on hand
Novi TUDOR Ranger Ref. 79950 © Tudor Watch

TKANA, ČELIČNA ILI HIBRIDNA NARUKVICA

Tkaniremen jedan je od zaštitnih znakova TUDOR-a koji je 2010. postao jedan od prvih urarskih brendova koji ga je ponudio uz svoje proizvode. Tkan tradicionalnom metodom na žakard omčama iz 19. stoljeća tvrtke Julien Faure u regiji St-Étienne u Francuskoj, njegova kvaliteta izrade i udobnost na zapešću su jedinstveni. TUDOR je 2020. proslavio deset godina suradnje sa sto pedeset godina starom tvrtkom Julien Faure. Partnerstvo je započelo predstavljanjem Heritage Chrono, prvog modela opremljenog tkanim remenom koji su kreirali majstori, na sajmu Baselworld 2010.

Za model Ranger TUDOR je odabrao maslinastozelenu narukvicu s dvije crvene pruge i jednom bež prugom koju su ispleli majstori.

Ranger se također nudi s narukvicom od potpuno satiniranog čelika, s TUDOR “T-fit” kopčom opremljenom sustavom za brzu prilagodbu duljine. Jednostavan za korištenje, ne zahtijeva alate i nudi pet položaja, ovaj praktični sustav omogućuje nositeljima TUDOR Ranger finu, trenutnu prilagodbu ukupne duljine narukvice duž prozora za prilagodbu od 8 mm.

Naposljetku, nudi se i treća opcija narukvice, od prirodne gume i crne kože s teksturom poput tkanine, s bež šavovima na vrhu i preklopnom kopčom.

New Tudor Ranger versions
Novi TUDOR Ranger © Tudor Watch

TERENSKO TESTIRANJE

Britanska Sjevernogrenlandska ekspedicija predstavljala je ključni trenutak za TUDOR i njegove alatne satove. Zapravo, ovo je bio jedan od prvih dugoročnih testova, u stvarnim ekstremnim uvjetima, koje je brend proveo. Članovi ekspedicije pratili su varijacije u preciznosti svojih satova Oyster Prince u usporedbi sa signalima koje emitira BBC svaki sat i bilježili ih u bilježnice posebno predviđene za tu svrhu. S obzirom na očekivane temperature, satovi TUDOR koji su poslani za ovaj projekt bili su posebno podmazani “arktičkim” uljem i opremljeni nastavcima za narukvice kako bi se satovi mogli nositi preko rukava jakne. Nakon povratka s Grenlanda, jedan od članova ekspedicije napisao je u pismu TUDOR-u, koje je sačuvano u arhivi marke, da je njegov sat “zadržao izvanrednu preciznost” i da “ni u jednom trenutku nije morao biti navijen rukom ”.

Ovaj pristup testiranju, nazvan “destruktivan”, gdje sat na terenu ocjenjuju profesionalci u ekstremnim uvjetima, odjekuje temom TUDOR-ove prve reklamne kampanje velikih razmjera pokrenute 1952. Takvo testiranje usmjerilo je razvoj niza alatnih satova brenda. Ovaj pojam robusnosti ostao je u središtu filozofije TUDOR-a, što je posebno dokazano njegovim brendiranjem tijekom sljedećih desetljeća, uvijek usmjerenim na tehničke performanse u teškim uvjetima, a ne na pitanja estetike ili statusa prestiža. Početkom 1970-ih, na primjer, u TUDOR katalogu, model Ranger predstavljen je na zapešću drvosječe koji je “s istom pažnjom birao sat kao i motornu pilu”.

Tudor Oyster Prince and the new Ranger
TUDOR Oyster Prince i novi TUDOR Ranger © Tudor Watch

TUDOR GARANCIJA

Otkako ga je stvorio Hans Wilsdorf 1926., i u skladu s njegovom vizijom idealnog urarskog proizvoda, TUDOR nikada nije prestao proizvoditi najrobusnije, najizdržljivije, najpouzdanije i najpreciznije satove koji danas postoje. Osnažen ovim iskustvom i uvjeren u vrhunsku kvalitetu svojih satova, posebno onih testiranih na ledenim poljima Grenlanda, TUDOR nudi petogodišnje jamstvo za svoju cjelokupnu kolekciju. Ovo jamstvo ne zahtijeva registraciju sata ili podnošenje na periodične provjere i prenosivo je.

Tagovi
Podijeli

Tudor katalog

Naručite besplatan primjerak kataloga koji šaljemo na Vašu adresu.

Naručite katalog
Tudor Corner at Mamic 1970

Službeni Tudor distributer

Butik Mamić u Zagrebu ponosan je član svjetske mreže službenih Tudor distributera kojima je dozvoljena prodaja i održavanje satova Tudor. Potvrđujemo autentičnost Vašeg novog Tudor sata i podupiremo petogodišnje međunarodno jamstvo s potrebnim vještinama, tehničkim iskustvom i posebnom opremom.

Otkrijte više i posjetite nas u našem Tudor showroomu u Zagrebu. Naše stručno osoblje rado će Vas voditi kroz raspon Tudor kolekcija kako bismo Vam pomogli pronaći idealan odabir za Vas.

Posjetite nas

Pratite nas